Nete
Boek uit suggestielijst: Nete - Lyne Uytterhoeven
Nete gaat over het gelijknamige meisje dat in 1473 in onze streken woonde. Wanneer ze wees wordt, vertrekt ze naar aanleiding van een brief van haar vader op tocht. Op haar tocht maakt Nete nieuwe vrienden zoals Anna het dienstmeisje en Jona de dief. Uiteindelijk komt ze bij Flien terecht, een oud vrouwtje dat Netes moeder heeft gekend. Wanneer blijkt dat Flien meer is dan een kruidenvrouwtje wordt het gevaarlijk, want ook Nete heeft sterke krachten. Samen met Flien en haar zuster Nimué verslaan ze uiteindelijk de slechte heks die zich De Zwarte Raaf noemt.

Dit boek trok me aan door de tekst op de achterflap. Ik hou wel van heksenverhalen en in tegenstelling tot 'Duivelskruid' (een boek dat ik vorig jaar las) kwamen hier mijn verwachtingen wel uit. De sfeerschepping in het boek vond ik heel sterk. Ik waande me echt in de middeleeuwen door het taalgebruik en de situatieschetsen. Ik vond het vooral ook heel leuk dat de schrijfster oude plaatsnamen gebruikte. Zo werd Lier 'Lyere' en Leuven 'Loven'. Ik herkende de namen nog net, maar het gaf toch een hele leuke twist. Achteraan in het boek staat ook een verklarende lijst voor de plaatsnamen.
Dit jaar waren we niet verplicht om een boek te kiezen uit de leeslijst, maar ik moet toegeven dat ik daar toch met veel plezier tussen heb gekeken. Het is een makkelijke manier om eens met andere boeken in aanraking te komen en je ziet ook meteen welke boeken door kinderen worden gekozen. Dit boek lag eerder in mijn comfortzone, maar ik heb er weer erg van genoten om een jeugdboek te lezen.
Het boek las heel erg vlot. Het was een spannend verhaal met veel wendingen. De hoofdstukken waren zeer kort waardoor het verhaal ook goed vooruit ging. Voor volwassen lezers waren de hoofdstukken misschien wel wat te kort, maar ik denk dat het voor leerlingen wel een motivatie kan zijn om telkens verder te lezen.
Op geschiedkundig vlak denk ik dat je nog wel iets kan bijleren uit dit boek. De sfeer is zeker al tastbaar, maar ook bepaalde gebruiken uit die tijd worden duidelijk verwoord. Zo wist ik zelf niet wat radbraken was, maar blijkbaar is dit een afschuwelijke doodstraf. De link met de uitdrukking 'ik ben geradbraakt' werd ook meteen duidelijk in mijn hoofd. Je zou dit fragment dus zeker kunnen inzetten in een les over woordenschat en uitdrukkingen.
Zijn jullie fan van het oude taalgebruik in boeken of hoeft dat voor jullie niet?