FONS - Met boeken de hele wereld over
Vaktijdschrift: Met boeken de hele wereld over - FONS

Om te beginnen wil ik graag starten met een citaat uit dit artikel:
"Een van de belangrijkste doelen van literatuuronderwijs is volgens Hans dat leerlingen kunnen ervaren dat er verschillende manieren van lezen zijn, dat verschillende interpretaties van gelezen literatuur mogelijk zijn én dat het gezamenlijk verkennen van de mogelijke betekenissen de moeite waard is."
Ik sluit me helemaal aan bij wat Hans hier zegt. Het is zo interessant om met anderen te bespreken wat je van een boek vond of hoe je het interpreteerde. Iedereen is anders, dus er zullen altijd interessante inzichten besproken kunnen worden. Zoals Hans en Aidan Chambers voorstellen, vind ik besprekingen van boekfragmenten een nuttige opdracht. Iedereen leest natuurlijk vanuit zijn beginsituatie met zijn eigen persoonlijke rugzak. Boeken kunnen hierbij een luchtige insteek zijn voor zwaardere gesprekken.
In het artikel werd ook aangehaald dat het bespreken van fragmenten niet ter vervanging dient van verhaalanalyse en literatuurgeschiedenis, maar dat het als derde invalshoek kan gezien worden binnen de lessen literatuur. Sommige leerkrachten gaven als negatief puntje aan dat ze het soms moeilijk vinden om over bepaalde thema's te praten met hun leerlingen. Als leerkracht ben je in zo een gesprek de begeleider, dus kan ik me voorstellen dat het soms niet makkelijk is om je aan de zijlijn te houden. Nochtans wil ik deze uitdaging wel graag aangaan.
Dit artikel spoort me echt aan om effectief tijdens de lessen regelmatig fragmenten te lezen en bespreken met om zo te werken aan de leesmotivatie van leerlingen. In het artikel geven ze ook de site mee waar verschillende lesideeën op terug te vinden zijn (https://pratenoverromanfragmenten.nl/). Ik heb deze site meteen opgeslagen op mijn laptop, zo heb ik altijd inspiratie bij de hand.
Over inspiratie gesproken, ik vond zo veel interessante artikels op de site van FONS dat ik me maar meteen heb aangemeld om het tijdschrift gratis thuis te krijgen. Ik kijk er al naar uit!
Welke romanfragmenten lijken jullie interessant om te bespreken in de klas?
Om het artikel te downloaden, druk hier ↓